Putnički blogovi sajta Travellerspoint

A mi deca... Ćut?

U okviru plana unapređenja obrazovanja (ili čiste dokolice), država je uvela i malu maturu, odnosno polaganje testova za upis u srednje škole. Razlozi sada i nisu tako bitni, činjenica je da mala matura postoji. Đaci sigurno nisu srećni (ja ne bih bio). Koliko god osmi razred obično bio lakši i koliko god nastavnici imali više razumevanja, deca u tom uzrastu imaju ne samo više životnih obaveza, nego i tek otkrivaju život. Tu su društvo, zabava, sport, pa i lenčarenje, zašto da ne? Polaganje mature remeti taj ritam u najgorem trenutku, kada đaci po poslednji put žele zajedno da se provesele sa prijateljima koji ih prate verovatno od najranijeg sećanja. Sa srednjom školom mnogo toga se menja, a vremena će biti daleko manje, čak i kada se ne računa putovanje do/od škole.

Međutim, matura zahteva da se dobar deo vremena posveti učenju i pripremama. One ne samo da oduzimaju deci tako dragoceno slobodno vreme, nego i roditeljima oduzimaju tako dragocena novčana sredstva, uz mnoga odricanja. I svi pokušavaju da nađu utehu u činjenici da će sve to nekako da se isplati, na samom polaganju male mature.

Pošteno?
Naravno, uvek ima i onih koji do boljeg rezultata žele da dođu uz što manje truda, što je sasvim razumljivo. Međutim, nije razumljivo kako je moguće da država to uopšte ne sprečava i čak bi se reklo - podstiče. Svake godine smo svedoci brojnih skandala sa "provaljivanjem" testova, ali država očigledno ništa ne preduzima. Posle ponavljanja testova iz matematike, što je značilo dodatni dan rada za decu, dodatni stres i za njih i za njihove roditelje, ali i dodatna sredstva za organizaciju posla, novi skandali su počeli da izbijaju na videlo. Pominjalo se više mera za ublažavanje posledica (naravno, nijedna mera za rešavanje problema), a ministar je tvrdio da deca neće biti oštećena.

Poništeno
Na kraju je odlučeno da se sav rad (tuđi, naravno), sve muke, sva odricanja, svo silno vreme i novac utrošen na organizaciju male mature, jednostavno bace u đubre i proglase ništavnim. To je ono što ministar naziva poštenim za sve. Ništavno je njihovo vreme, ništavne su njihove želje, ništavan je novac roditelja, ništavan je trud dece, ništavni su svačiji živci. Očigledno je vredan samo onaj koga država želi da zaštiti po svaku cenu - onaj koji je omogućio "provaljivanje" testova.

Dakle, niko nije osumnjičen, niko nije optužen, niko nije ni uhapšen. Ali su deca kažnjena. Kako je divna država koja štiti kriminalce na uštrb dece. Šta li se desilo sa onim "deca su naše najveće blago"?

Sada ostaje još samo pitanje - ko će deci da nadoknadi sve što su prošli? Sva nerviranja, stres, suze i sigurno svađe sa roditeljima zbog priprema. Ko će roditeljima da nadoknadi brigu i nerviranje za uspeh dece na najvažnijem testu, ko će da im nadoknadi sav novac utr.. bačen na nimalo jeftine privatne časove i pripreme (jer državu ne zanima kvalitet nastave u školama)? Ko će svima njima da nadoknadi i izgubljeno vreme? I činjenicu da nisu mogli da odu na letovanje u predsezoni, kada je sve znatno jeftinije? Ko će da im plati razliku u ceni za letovanje u sred jula ili avgusta? Ko će da ih ubedi da školovanje ima ikakvog smisla i koristi i da će ikada biti bitno šta oni misle i šta žele?

NIKO. Jer, u državi Srbiji, NIKO ne može da odgovara za svoj posao u državnoj službi, ni da trpi bilo kakve posledice. Naročito ako je odgovornost na njemu.

Jednom davno, jedna pesma je pevala da u svetu postoji jedno carstvo u kom je sve lepo, nežno i u kom se svet raduje. Nažalost, od cele pesme sa 43 reči, naša divna vlast je zapamtila samo: "tamo svako radi ono šta hoće". Bar su deci to objasnili sa 15 godina. Da kasnije ne bude zabune i da im ne padne na pamet da protestuju ili štrajkuju. Samo da ćute.

Živeli!

Poslao/la srdjanIcanic 00.59 Arhivirano u Srbija

Pošalji članak na e-mailFacebookStumbleUpon

Sadržaj

Budi prvi koji će da ostavi komentar za ovaj članak.

Za posetioce koji nisu članovi sajta Travellerspoint više ne postoji mogućnost ostavljanja komentara za ovaj blog. Komentarisanje je još uvek moguće ukoliko se ulogujete ili registrujete.

Unesi svoje podatke za prijavu (login) na Travellerspoint

( Šta je ovo? )

Ukoliko još uvek nisi član Travellerspoint zajednice, možeš da se učlaniš potpuno besplatno.

Postani član sajta Travellerspoint