Putnički blogovi sajta Travellerspoint

Neki su jednakiji

Mislili ste da svi vredimo isto? Ne u Srbiji!

Jedna od osnovnih vrednosti civilizovanog društva, kojoj nas uče odmalena, jeste da smo svi jednaki. Da to nije tako, sada nas uči i naša država - Srbija.

Naime, pomenuta država Srbija, odnosno njena vlada, 24. januara 2013. godine formirala je Komisiju za razmatranje činjenica do kojih se došlo u istragama koje su vođene o ubistvima novinara. Zanimljivo. Ne pominje se niko drugi, bitni su samo novinari. Svi ostali građani Srbije, očigledno, nisu vredni ni pomena, kamoli istraživanja i Komisija.

No, ne samo da je formiranje takve Komisije sramno, a verovatno i protivustavno, nego je i potpuno besmisleno i može da služi samo za rasipanje para. Zašto?

Malo unazad
Na autoputu Beograd-Niš, 31. jula 2012. godine, kod Aleksinačkih rudnika, došlo je do saobraćajne nesreće. U sustizanju i punoj brzini, putničko vozilo marke "Mercecedes", nemačkih registracija, udarilo je "jugo" beogradskih oznaka. Tom prilikom, poginuli su supružnici iz "juga" - Aleksandra (80) i Gradimir Strahinjić (85) iz Beograda. Za volanom "Mercedesa" bio je nemački državljanin grčkog porekla Dimitros Totkas (38). Inače, Dimitros je zvanični sveštenik Grčke pravoslavne crkve u Ahenu, u Nemačkoj. Možda je važno. Možda su sveštenici još vredniji od novinara.

Dakle, seo je u auto, vozio brzinom i na način koji su njemu odgovarali, pa ubio dvoje jadnih ljudi. Nešto u svemu tome podstaklo je srpskog patrijarha Irineja da zamoli pravosudne organe Srbije da Totkas, umesto u zatvoru, vreme tokom istrage i presude provede u nekom pravoslavnom hramu u okolini Niša. Valjda je ubijanje nedužnih iz bahatosti neki oblik dobročinstva u koji ja ne uspevam da proniknem.

Sad malo napred
Viši sud u Nišu je, 26. januara 2013. godine, osudio Totkasa na tačno 1 godinu zatvora. Dakle, za svakog ubijenog po 6 meseci. Kako se prilikom pominjanja nerazjašnjenih ubistava novinara u Srbiji pominju uglavnom tri imena - Dada Vujasinović, Slavko Ćuruvija i Milan Pantić - znači da krivca, čak i ako je samo jedan, čeka kazna od najviše godinu i po dana zatvora. Koju bi, verovatno, mogao da odsluži u nekom od "pravoslavnih hramova".

Osim toga, neki od osumnjičenih nalaze se u pritvoru već mnogo duže od godinu i po dana (neki su i umrli), pa je cela priča oko Komisije čista baljezgarija čiji je cilj sve samo ne pravda i istina. Za bilo koga. Valjda imamo viška para, vremena i mladih stručnjaka.

Živeli!

Poslao/la srdjanIcanic 10.49 Arhivirano u Srbija Komentari (0)

Adagio ravnoteža 2: Kina

Samo kratak osvrt na prvi objavljeni tekst u okviru ovog bloga. Da podsetim, naši fantastični graditelji predviđaju da bi 30 km puta, na Koridoru 10, za koji su pare obezbeđene, izgradili za "samo" 3 godine. Dakle, 10 km godišnje.

Ovih dana dosta se priča o ponudi kineske firme CBRC (koja gradi most Zemun-Borča) da nam izgradi i 270 km deonica autoputa na Koridoru 11. Pazite sad: za 2,5 godine. Ja, možda, jesam lud, ali kad unesem podatke u digitron, on mi sračuna da je to 108 km autoputa godišnje! Sto osam! Srbija 10 : Kina 108. Jes' da bismo Koridor 11 imali oho-ho pre Koridora 10, ali mislim da je to daleko manja sramota nego da nemamo nijedan.

Jedina stvarna mana kineskog predloga jeste da na 40 % poslova budu angažovane domaće firme. Nemojte, molim vas! Tako bismo za 2,5 godine imali 270 km odličnog autoputa i puno kilometara rupa i opravdanja naša dva fantastična ministra. Poznatih po svemu osim po izgradnji puteva.

Dakle, pustite Kineze da nam grade, kad već mi NEĆEMO (samo da se i oni ne predomisle). Kredit ili koncesija, svejedno, samo da dobijemo malo novih (kvalitetnih) puteva. Možda za desetak godina dobijemo i magnetne "pruge" i vozove...

Živeli!

Poslao/la srdjanIcanic 01.39 Arhivirano u Srbija Komentari (0)

Kako se piše.. kriminal?

Organizovani kriminal okupljen oko GSB-a i, naročito, novog sistema pljačke putnika, zaista su stalna inspiracija za pisanje. Možda otvorim i poseban blog za tu temu. Znam da vam se čini da ih često pominjem, ali verujte da se, u stvari, ustručavam i pišem samo kad moram.

Milijarder
Sećate se kako su nas, pri uvođenju novog sistema, ubeđivali kako će sve da bude mnogo bolje, da će i naplata i prevoz da budu efikasniji? Sada nas bombarduju informacijama kako plaćanje harača Turcima, uz pomoć domaće policije, daje odlične rezultate. Do sada nezabeležen nivo prodaje i dopune karata, skok od 50% u samo mesec dana, itd.

Za sve normalne ljude, veća prodaja, uz bolju naplatu, znači i mnogo više direktnog prihoda za GSB, zar ne? Dalje, kako bi Šerlok Holms dedukcijom utvrdio, to znači prestanak potrebe za donacijama GSB-u. Ili, barem, njihovo drastično smanjivanje. Podsećanja radi, gradonačelnik Dragan Đilas je, u ime svih Beograđana, samo prošle godine, GSB-u poklonio 10 MILIJARDI dinara ili oko 100 MILIONA EVRA!

Dakle, očekivalo bi se da bude doneta odluka da GSB ove i naredne godine ne dobije više ništa ili da dobije možda par desetina miliona dinara. Međutim, ne. GSB je dobio POVEĆANJE donacija na 12 MILIJARDI!? I to u sred krize, kada u budžetu, zvanično, nema para ni za šta! Dakle, umesto da budu smanjene donacije i plate zbog krize, umesto da donacije budu i ukinute zbog daleko veće naplate i prodaje karata/dopuna, grad je odlučio da ih časti poklonivši im policiju za naplatu i plus 2 MILIJARDE "pride"!

Ovakvo gađanje milijardama nije zabeleženo ni u čuvenoj epizodi "Unizverijada" Indeksovog radio pozorišta. Očigledno, našem gradonačelniku se može, ima čovek para. A mi? Mi treba samo da se saginjemo i pustimo da nas naša policija bije u ime turskog harača.

Živeli!

Poslao/la srdjanIcanic 05.43 Arhivirano u Srbija Komentari (0)

Srbija = Nokija

Iako bi ova paralela mogla da se povuče u ekonomskom smislu, jer finska Nokia posluje sa gubicima koji se polako primiču rezultatima naše divne Vlade, ovde mislim na nešto drugo. Na kraju krajeva, po broju otpuštenih Nokia "ne može ni da nam prismrdi", a po izvozu višestruko nadmašuje našu kompletnu državu.

Elem, predlažem da Srbija promeni naziv u Nokija, jer svaki funkcioner u našoj nam Vladi ima približno isti broj funkcija kao prosečan mobilni telefon. U nekim slučajevima i jedna funkcija ima više funkcionera, recimo za izgradnju nevidljivih puteva kojima su nas (ti isti ljudi) već premrežili. Ako se finska kompanija uvredi, onda može da bude i Republika SmartFON, pa:
- Zadržimo postojeći Internet domen (.rs)
- Svetu se predstavljamo kao mnogo pametni
- Ističemo FON kao najbolje rangirani fakultet (bar od strane studenata)

Živeli!

Poslao/la srdjanIcanic 05.26 Arhivirano u Srbija Komentari (0)

U Engleskoj Srbi, u Srbiji OVK

Ovoga puta, biću kratak, jer je stvar jasna sama po sebi.

Ovih dana je na sva zvona "rastrubljeno" kako će Srbe u Engleskoj (tokom Olimpijade) da štite srpski policajci. Jasno da je jedini razlog to što Englezi žele da prebace odgovornost za bezbednost na same države učesnice, a da istovremeno to prikažu kao neki fantastičan gest. Ipak, meni smeta nešto drugo.

U Engleskoj, Srbe će da štiti srpska policija. Istovremeno, u Srbiji su (trenutno samo na Kosovu, ali uskoro ko zna) ti isti Srbi prepušteni na milost i nemilost albanskim teroristima iz OVK.

Živeli?

Poslao/la srdjanIcanic 02.47 Arhivirano u Srbija Komentari (0)

(Članci 11 - 15 od 25) « Strana 1 2 [3] 4 5 »