Putnički blogovi sajta Travellerspoint

Pošto policija?

Svima je jasno da je policija "vlasništvo" države, odnosno naroda i da vlast odlučuje kako će da je koristi, a osnovna svrha jeste zaštita stanovništva. I to je normalno. Isto tako, navikli smo da veliki broj fizičkih lica i preduzeća ima potrebu da obezbedi posebnu zaštitu za sebe i svoju imovinu i u tu svrhu angažuju sopstvene radnike ili specijalizovanu agenciju kojoj tu uslugu plaćaju. I to je sasvim normalno.

A da li je normalno da država angažuje državnu policiju, koju plaća narod, da bi zastupala interese jedne privatne turske firme? Meni nije.

Bus
Krajem prošle godine, lokalna beogradska vlast je odlučila da posao naplate karata za gradski prevoz prepusti privatnoj turskoj firmi. Tada je narodu objašnjeno da će to da bude bolje za sve, jer će GSB da se oslobodi tereta naplate i kontrolora, pa će moći da se posveti svojoj pravoj brizi - prevozu. Tada nam je objašnjeno da će sve to da dovede do kvalitetnijeg prevoza, a da će i GSB da ima više para, pa ćemo svi da uživamo. A provizija turske firme, koja treba da se brine o naplati karata, biće manja nego što nas je taj posao ranije koštao. Uz to, Turci će da obezbede savremenu opremu za novi sistem karata.

Svi znamo kako je sve funkcionisalo, svi znamo kako su karte odmah poskupele, uz obećanje Turcima da će cena biti dodatno povećana posle prvih 6 meseci. Međutim, sada je jasno i da će ceo posao naplate i dalje da plaća narod, samo što sada više ne finansiramo društveno (javno) preduzeće, nego privatnu tursku firmu.

Plus
Naime, vrlo je uočljivo da je na poslovima naplate karata angažovana ne ta turska firma, niti neka specijalizovana agencija. Ne, ne, ne. Taj posao obavlja naša policija! Osim što je jedinstveni slučaj u svetu, postoji dodatni problem - policija koja je vlasništvo naroda i koju taj isti narod finansira, angažovana je na poslovima i u interesu privatne turske firme! Pritom je ta turska firma, ugovorom, već i plaćena za obavljanje tog istog posla! Dakle, dali smo im pare, podigli cene kako im je odgovaralo, a onda mi još dajemo narodnu policiju na korišćenje! Kako nigde nije pominjan nikakav ugovor ni cena, može da se zaključi samo da su policiju dobili besplatno! Sada je sasvim jasno odakle ono "plus" u nazivu firme.

Gledao sam na raznim sajtovima, ali nigde nisam našao informaciju - kako ja mogu da angažujem tu istu komunalnu policiju da štiti moje interese?! Jes' da joj je to i svrha i namena i da je policija upravo za to već i plaćena, ali spreman sam i da platim jedan dinar mesečno. U svakom slučaju, to je više od Turaka. Jedini uslov je da mi gradonačelnik kaže ko je izdao naredbu da se naša policija angažuje u korist privatne firme, a protiv naroda koji je plaća?

Živeli!

Poslao/la srdjanIcanic 02.32 Arhivirano u Srbija Komentari (0)

Hoću i ja

Ah, prosto je teško održati korak bloga sa nebulozama koje mogu da se čuju. Malopre se pojavi neki sedi lik, u "siromašnom" okruženju i strogim glasom zatraži da advokati dobiju status službenog lica! Ej, advokati! Pa oni su prvi koji omogućavaju da najgori kriminalci šetaju slobodni, upinjući se da ih brane.

A šta je sa vodoinstalaterima? Šta je sa običnim ljudima, od kojih cela država najviše i zavisi? Evo, mene svaki dan neko pokušava da pregazi dok šetam po trotoaru. Hoću i ja status službenog lica. A dajte i za kučiće lutalice, oni najviše trpe.

A za advokate bih predložio:
1. Uvođenje fiskalnih kasa i računa, evidentiranje platnog prometa. I objašnjenje kako je moguće da to do sada nije uvedeno, jer je protivzakonito.
2. Fiksnu poresku stopu na bruto prihode od 70%.
3. Obavezu da jednom mesečno javno objave sve nezakonite radnje/postupke svojih klijenata sa kojima su upoznati, a da ostale saznaju/otkriju, jer dobar advokat ne može da dozvoli da mu se ispred nosa dešavaju nezakonite stvari.
4. Obavezu javnog isticanja cena usluga.
5. Obavezu da svakog klijenta koji nije vlasnik/direktor firme, niti je u izvršnom/upravnom/stranačkom odboru, besplatno zastupaju ukoliko ne završe postupak u 5 ročišta ili 6 meseci, šta prvo istekne.
6. Obavezu da godišnje barem 100 sati svaki advokat odvoji za besplatno savetovanje građana.

Živeli!

Poslao/la srdjanIcanic 08.18 Komentari (0)

Abrakadabra

Stalno slušamo kako naša država planira budžetski deficit. Drugim rečima, planira se da će prihodi da budu manji od rashoda. Da, zvuči potpuno neverovatno. Običnim ljudima ta ista država objašnjava da moraju da žive u okviru svojih mogućnosti. I normalni ljudi sagledaju koliko imaju para, pa sa tim preživljavaju. Međutim, država je centar magije. Oni kažu "mi ćemo da potrošimo ovoliko", a ako se ispostavi da toliko para nema, oni samo kažu "ok, onda će budžetski deficit da bude toliki" i teraju dalje.

A šta se desi sa tim nedostatkom para? Nekad su uzimani razni nepovoljni krediti (koje ne plaćaju oni koji ih uzimaju), ali sad je i to sve teže. Zato se češće bira druga varijanta - nešto od dobijenih proizvoda/usluga se prosto ne plati. Država ostane dužna firmama koje zbog toga mogu i da propadnu. Naravno, državu to ne zanima. Firma koja potražuje pare od države ne može time da opravda neplaćanje sopstvenih dugova. Niti može da nastavi da ne plaća, kao što može država.

Istovremeno, kada iy budžeta treba uzeti nezamislive gomile para za političke stranke, onda nikakvog deficita nema, nikakvih "rupa" i "minusa", sve te gomile se nekako stvore. Pred očima prosvetara, lekara, penzionera, studenata, dece...

Zato predlažem da se u svim situacijama, a posebno filmovima, umesto reči "abrakadabra" koristi reč "budžet". Pa kad mađioničar stavi zeca u šešir, samo kaže "budžet" i zeca više nema. Samo ne znam da li bi više uspeo da ga vrati nazad. To bi moglo da zahteva povećanje proizvodnje (zečeva)...

Živeli!

Poslao/la srdjanIcanic 08.07 Arhivirano u Srbija Komentari (0)

Prevezi me žednog preko vode

U domaćim medijima (najviše Politici) svako malo se pokreće veoma aktivna i agresivna kampanja u korist GSB-a. Ovih dana nalazimo se u već zahuktalom novom ciklusu, pa nam se objašnjava koliko vozila ima, kako oni rade, trude se i muče, a sve za nas nezahvalnike. Naravno, cilj svega ovoga je uvek ili povećanje cene ili odobravanje nekih povlastica za GSB u narodu.

Osvrt
Ovoga puta, aktuelna je opet cena karte, pa nam se objašnjava i koliki su troškovi ili kada je poslednji put cena promenjena, a kako su cene goriva i drugih "inputa" povećane. Dakle, nipošto nije problem u "autputu", odnosno trošenju, nego isključivo u premalom "inputu", odnosno prihodima. Međutim, postoji ovde još jedan važan detalj koji su ljudi, očigledno, zaboravili.

Naime, iz kancelarije gradonačelnika, prilikom predaje GSB para Turcima, početkom godine, jasno je rečeno da su Turcima, ugovorom, garantovali dva poskupljenja prevoza u roku od samo 6 meseci. Naravno, nisu baš tako formulisali, ali dovoljno precizno da ne bude zabune. Za one koji umeju da čitaju. Da podsetim, neposredno pred uvođenje Turaka, grad je povećao cenu prevoza. A potom je naglašeno da je, ugovorom sa Turcima, definisano da cene neće biti menjane najmanje 6 meseci. Naravno, naglasak je bio na onom "najmanje" i "neće biti menjane". Ako malo obrnemo red reči i otvorimo oči, poruka glasi: "Turcima smo garantovali dva poskupljenja prevoza u 6 meseci". Jedno pred uvođenje sistema, a drugo 6 meseci kasnije.

I evo, tih 6 meseci ističe, Turci su očigledno nestrpljivi, a gradonačelnik je smislio da se izvuče iz negativne odluke time što će, sav brižan, da zavapi da se menjaju ili krše zakoni, sve zarad boljeg života nas grdnih. Verovatno unapred znajući da će premijer da kaže "ne može".

Kako lepo od gradonačelnika. Ipak, ja bih predložio nešto drugo:
1. Da i građani, koji su daleko ugroženiji od bilo kog funkcionera i direktora javnih preduzeća, gorivo mogu da kupuju po istoj ceni kao i ta preduzeća.
2. Da se poradi na drastičnom smanjivanju rashoda, jer su prihodi više nego dovoljni.
3. Da se objasni ko tačno puni kasu iz koje se GSB dotira sa 10 milijardi dinara (!). Naravno da su to, opet, sami građani, što znači da su karte daleko skuplje od nominalne cene.

Matematika
Na sajtu Politike se navodi i da GSB ima 810 autobusa, da dnevno prelaze 300 kilometara i troše 100.000 litara goriva. Hm... 810x300 = 243.000 km. Dakle, sa 1 lit goriva GSB pređe 2,43 km. Odnosno, na 100 km troši se preko 40 litara. A da se to smanji?

Osim toga, navodi se i da se onih 10 milijardi dinara koristi za pokrivanje razlike između ekonomske cene i one koju putnici plaćaju. Pre svega, cenu plaćaju svi Beograđani i gosti, jer su oni ti koji pune budžet sa onih 10 milijardi dinara (navodno, 15% gradskog budžeta). Drugo, ako je navedenih skoro 100 miliona evra samo za pokrivanje razlike, kolika je ta ekonomska cena?! I to može da se izračuna. Jer, navedeno je da GSB ima 1,6 miliona putnika dnevno. Za godinu dana, to je 584 miliona putnika. Ako tih 100 miliona evra podelimo na 584 miliona putnika, dobijamo iznos od 0,17 evra po putniku. Dakle, oko 20 dinara.

Drugim rečima, ekonomska cena prevoza je tek 20 dinara skuplja od postojeće. Pa zar je moguće da neko u gradu procenjuje da putnici ne bi mogli to da plate zarad uživanja u gradskom prevozu svetskog kvaliteta, koji sam sebe izdražva? I da još imamo 10 milijardi dinara za druge projekte! Ipak, gradonačelnik, s druge strane, mirne duše traži da karta poskupi najmanje za 20 posto, zbog tog goriva. A tih 20% dođe na isto. Ali gradonačelnik ne pominje da bi se time prestalo sa dotiranjima. Zašto?

Dakle, kako go okrenete, ovde je na delu neka teška pljačka, uz krokodilske suze za ekonomski položaj samih građana čiju bedu vrli gradonačelnik ne ume ni da primeti.

Moj predlog
Vrlo jednostavno. Da se cena prevoza podigne za tih 20 dinara, što je ekonomska cena, pa da se 10 milijardi oslobodi. Potom da se utvrdi prosečan broj zaposlenih u gradskom prevozu u npr Švedskoj, Nemačkoj, itd. Pa da se tako organizuju i stvari kod nas, da zaposleni imaju iste plate kao kolege u Švedskoj i da se vozimo k'o ljudi. I, ako smem, da se izvrši optimizacija inače očajnih gradskih linija.

Živeli!

P.S. http://www.politika.rs/rubrike/Beograd/Vlada-ne-moze-da-smanji-akcize-na-gorivo-za-GSP.sr.html

Poslao/la srdjanIcanic 07.25 Arhivirano u Srbija Tagged beograd gsb gsp Komentari (0)

Odgovaranje

"Ne odgovaram za ono što sam rekao pre 15, 20 godina"

Čitam ovih dana kako je novoizabrani predsednik Srbije, g. Tomislav Nikolić, "objasnio" da ne odgovara za ono što je govorio pre 15 ili 20 godina. Nekome je bilo smešno, nekome arognantno, nekome... Ali, da ne ulazim u razna osećanja, hteo sam da se osvrnem na koncept iza ove ideje.

Dakle, taj koncept je zaista odličan i otvara neslućene mogućnosti. Naročito kada se čovek odrekne i svih mogućih i nemogućih posledica onoga što je jednom rekao. Znam dosta onih koji bi se rado odrekli odgovornosti za izjavu "baš bih voleo da imam decu". Mnogi bi tako "poništili" i svoju izjavu "volim te" ili čuveno, sudbonosno "Da". Ne treba ni da spominjem da bi se svi prijatelji odrekli svoje izjave da prihvataju uslove kredita, uz zadržavanje stanova bez ikakvog plaćanja. A nesumnjivo je da bi se svaki političar vrlo rado odrekao svega što je obećavao u svojoj predizbornoj kampanji.

Naravno, nije ovaj koncept privlačan samo odraslima. Sigurno je da bi se svaki đak odrekao odgovaranja na kom je dobio keca, većina bi "ukinula" izjave koje su ih dovele do ukora, a neki od maturanata bi se odrekli i izjave "ajde da uskočimo bosi u fontanu".

Dakle, potpuno je sigurno da ovaj koncept svima odgovara, pruža obilje mogućnosti i ima sav potencijal da postane popularniji od čuvenog "bre". Mora čovek da se zapita kako to da ga do sada nismo koristili, ni prihvatali? Izgleda da smo se plašili mogućih daljih posledica i nerazumevanja okoline i "druge strane", naročito banaka. Kao da smo bili vezani nekim potpuno nebitnim metafizičkim veličinama kao što su moral, poštenje, vaspitanje...

Ipak, sada je to postao zvanični Predsednički koncept - potpuno poništavanje rečenog, u proizvoljnom, samoinicijativnom vremenskom roku. Nešto kao film Ljudi u crnom, samo bez gubitka pamćenja ili promene istorije. A pošto su svi ljudi pred zakonom isti, ja bih da iskoristim ovu priliku da kažem da apsolutno ne odgovaram ni za šta što sam rekao ili napisao pre više od 10 minuta. Kao da se nije ni desilo. Ne mogu da kažem ni da mi je žao, jer žaljenje podrazumeva i odgovornost.

Živeli!

Poslao/la srdjanIcanic 02.53 Arhivirano u Srbija Komentari (0)

(Članci 16 - 20 od 25) « Strana 1 2 3 [4] 5 »